Skip to main content

Droog of nat systeem: waar zit het verschil?

EvoTube vloerverwarming nat systeem

Vloerverwarming leggen met droog of nat systeem? Wat zijn de verschillen en de voordelen van beide systemen? evotube maakte een handig overzicht en tipt.

Vloerverwarming plaatsen begint met de keuze tussen droog of nat systeem. Beide methodes hebben specifieke voor- en nadelen. De vloerverwarmingsspecialisten van evotube® vatten de voornaamste verschillen en aandachtspunten voor je samen. Welke keuze maak jij?

Het verschil tussen droog of nat systeem

Belanden verwarmingsbuizen rechtstreeks in de zandcement- of betonvloer, dan spreken we van een nat systeem. De buizen worden in dit geval gepositioneerd voor er natte chape of beton overheen gegoten wordt. Bij een droog systeem legt men de buizen in voorgefreesde isolatieplaten. Een dergelijk droog opbouwsysteem is vooral interessant bij renovaties met lage opbouw en op houten rasters of ondergronden.

Of je best kiest voor een droog of nat systeem hangt ook af van de beschikbare opbouwhoogte. Bij een nat systeem is meer opbouwhoogte nodig (afhankelijk van het type chape: doorgaans ± 7,5 cm excl. isolatie + afwerkvloer of 4,5 cm + afwerkvloer bij anhydrietchape). De opbouwhoogte van een droog systeem is kleiner (± 1,7 – 2,5 cm + afwerkvloer) omdat de verwarmingsbuizen én de isolatie reeds in hetzelfde plaatmateriaal vervat zitten.

Wanneer kiezen voor droog of nat systeem?

Voordelen droog systeem

  • Een droogbouwsysteem is relatief eenvoudig en snel te installeren in vergelijking met natte systemen.
  • De verwarmingsbuizen bevinden zich direct onder het vloeroppervlak en moeten minder omringende massa (bv. chape) opwarmen. Dat resulteert in een snelle reactietijd en een snel warmtegevoel.
  • Dat het materiaal erg licht in gewicht is, beperkt het totale systeemgewicht aanzienlijk. Erg interessant voor stabiliteit en draagkracht als je vloerverwarming op verdiepingen plaatst.
  • Een droog systeem is uitermate geschikt voor renovatie en bij houtskeletbouw. Enerzijds omwille van de beperkte opbouwhoogte, anderzijds is de doorlooptijd tot de afwerking aanzienlijk korter omdat je geen rekening hoeft te houden met droogtijden voor chape of beton.
  • Bij een droog systeem is reeds voldoende bewegingsruimte in de voorgefreesde sleuven voorzien om de verwarmingsbuizen te laten uitzetten of krimpen bij temperatuurschommelingen. Bij een nat systeem dien je zelf voldoende uitzegvoegen te voorzien om barsten en scheuren te vermijden.